Udokumentowane korzenie, które świadczą o obecności rodziny Germano w tradycji winiarskiej Barolo, wskazują Teobaldo Germano jako założyciela i pierwszego prezesa spółdzielni winiarskiej Barolo, założonej w 1902 r. Winiarnia prawie jako jedyna wyhodowała winogrona Nebbiolo i otrzymała liczne nagrody: w 1903 r. złoty medal w Albie, w 1905 r. w Cuneo i Turynie, gdzie otrzymało także puchar jego Królewskiej Mości, w tym czasie najwyższy zaszczyt, który mogło otrzymać wino. Winiarnia działała do 1930 r., kiedy jej członkowie, którzy dotąd odsprzedawali winogrona, zaczęli własną działalność gospodarczą i wymyślili pierwsze prywatne piwnice z winem, które później wyraźnie zaznaczyły się w historii tego kraju. W pierwszym okresie, w którym narodziła się firma Germano, od 1908 do 1936 r. pierwsza piwnica znajdowała się w rodzinnym domu przy Via Alba Barolo, a następnie po rozwiązaniu spółdzielczej winiarni miejscowi zostali kupieni przez Germano Angelo i stali się nową piwnicą przy Via Roma 65.

Davide Germano kilkadziesiąt lat przed narodzinami koncepcji DOC i DOCG zaczął promować Barolo i w 1934 roku założył wraz z innymi 2 plantatorami (jednym był Giovanni Gaja) i księdzem, Konsorcjum Ochrony Barolo i Barbaresco.

Tę samą pasję można znaleźć u syna Angelo (młodszego), który urodził się w 1942 r. I uczęszczał do Wine Institute (jednej z najstarszych instytucji we Włoszech). Angelo następnie ukończył studia w dziedzinie uprawy winorośli i technologii enologicznej. W rzeczywistości to on wynalazł tajny przepis Barolo Chinato Gatorosso.

Kiedy piwnica w centrum Barolo stała się zbyt mała, aby pomieścić beczki i sprzęt, rodzina Germano postanowiła przenieść produkcję do La Morra. Być może podążając za sercem (przyszła żona Giana Angelo, Jose, pochodził z La Morra), a być może szukali najlepszej możliwej panoramy (dziś główne obszary terytorium wpisane są do dziedzictwa UNESCO) Gian Angelo kupił w latach siedemdziesiątych od kurii biskupiej Alba, dom wiejski tzw. „Biskupa”, który stoi w rejonie San Martino. Dlatego etykiety mają kształt mitry biskupa.

Winiarnia Germano Angelo składa się w jednej trzeciej z XVII-wiecznej rezydencji wiejskiej, a pozostałe dwie trzecie nowej budowli, w której przetwarzane są winogrona i produkowane są wina oraz w których mieszka rodzina.

Nowa część została zbudowana w latach osiemdziesiątych przez architekta Cosmi, który na wyraźną prośbę Gian Angelo skoncentrował planowanie na poszanowaniu krajobrazu, zamawiając na przykład tylko antyczne płytki na ponad 2000 metrów kwadratowych dachu. Sklepienia w piwnicy są wykonane z drewna, a widok pomieszczenia do produkcji wina z dużą kratownicą jest naprawdę imponujący.

Pomieszczenia do leżakowania znajdują się w najstarszej części budynku, gdzie ściany mają grubość ponad 60 cm, zapewniając idealne warunki do przechowywania win.

Dom wiejski w Dardi Bussia w Monforte d’Alba został zakupiony w latach pięćdziesiątych i obejmuje winnice w najbardziej odpowiednich lokalizacjach na całym obszarze Barolo. Aby doświadczyć wspaniałego klimatu Bussii, na samym szczycie winnicy posadzono ogród z drzewami oliwnymi, rozmarynem i lawendą, typowymi roślinami śródziemnomorskimi, które na tych szerokościach przetrwały jedynie dzięki szczególnie słonecznej pozycji.

Wina Angelo Germano rzadko pojawiają się w przewodnikach lub czasopismach branżowych, rodzina preferuje bezpośredni kontakt z klientami końcowymi.

„ Nie przywiązujemy zbytniej wagi do zmieniających się opinii krytyków, ale skupiamy się na uczciwości i trafności wyrafinowanego produktu i dbamy o niego przez wiele pokoleń ” – mówi Viviana, siostra Davide.