Kantyna Manera znajduje się w wiosce San Rocco seno d’Elvio, 5 km od Alby i blisko nowo ogłoszonego miejsca światowego dziedzictwa UNESCO „Vineyard Landscape of Piedmont: Langhe-Roero and Monferrato”. Składa się z czterech zabytkowych gospodarstw o łącznej powierzchni około 20 hektarów winnic. Jest to typowa winiarnia Langa prowadzona wyłącznie przez rodzinę zgodnie z ugruntowanymi tradycjami przekazywanymi z ojca na syna. Uprawa winorośli rozpoczęła się w 1950 r.,

Kiedy młodzi bracia Franco, Luciano i jego żona Mary rozpoczęli działalność gospodarczą wyłącznie w celu produkcji i sprzedaży winogron. Powoli, ale pewnie firma rozszerzyła i zwiększyła różnorodność uprawianych winogron, a piwnica zaczęła nabierać kształtu. W 2005 roku, gdy do firmy dołączyli synowie enologów Gabriele, Daniele i Carlo, zaczęli produkować własne wino, stosując mieszankę tradycyjnych i nowoczesnych technik. Aby zadbać o jakość wina, stosują system zintegrowanej ochrony przed szkodnikami, nawozy organiczne i zielone zbiory w celu wyprodukowania najlepszych winogron dla indywidualnych win.

Langhe znajduje się w południowej części Piemontu, w pobliżu Alp Morskich i Apeninów Liguryjskich. Nazwa pochodzenia celtyckiego oznacza „języki ziemi” i odnosi się do długiej linii wzgórz i powiązanych dolin. Obszar ten był kiedyś częścią Morza Padano, które zaczęło się wycofywać około 16 milionów lat temu, pozostawiając podłoże charakteryzujące się gliną, marglem wapiennym i kredą.

Obszar ma zimny klimat umiarkowany kontynentalny. Zimy są srogie i często śnieżne, co spowalnia cykl wegetacyjny winorośli. Wraz z nadejściem wiosny, cieplejsze temperatury i majowe deszcze sprzyjają wzrostowi i wspomagają kwitnienie. Następnie upalne gorące lata prowadzą do pełnego dojrzewania winogron. Zbiory zaczynają się zwykle na początku września i kończą w połowie października. W tym okresie ważne różnice między temperaturami dziennymi i nocnymi pomagają zwiększyć aromatyczne stężenie winogron.

Obecna produkcja to około 30 000 butelek.